Το Mangaworld24 δημιουργήθηκε με στόχο να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα άνιμε και τα μάνγκα, δίνοντας λίγο μεγαλύτερη έμφαση στον δεύτερο τομέα. Στη στήλη Retro παρουσιάζονται παλιές σειρές και ταινίες άνιμε που μεταγλωττίστηκαν στα Ελληνικά. Στη στήλη Manga δημοσιεύονται άρθρα με πληροφορίες και παρουσιάσεις μάνγκα. Στις Ανακοινώσεις, ανακοινώσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του ιστολογίου και το περιεχόμενό του. Στις Ταινίες δημοσιεύονται παρουσιάσεις ταινιών είτε άνιμε είτε live action, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσίαση της πλοκής και των χαρακτήρων. Στη στήλη Gaming αναρτώνται πληροφορίες σχετικά με βιντεοπαιχνίδια που είναι επηρεασμένα από μάνγκα-άνιμε και τέλος στη στήλη Anime γίνεται μια προσπάθεια να μαζευτούν σειρές άνιμε που έχουν κυκλοφορήσει στα Ελληνικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα portofolio και ταυτόχρονα δημοσιεύονται και κείμενα σχετικά μ’ αυτές όπως εδώ.

Ετικέτες

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

Rurouni Kenshin-το μάνγκα


Πριν από 140 χρόνια στο Κιότο, με τον ερχομό των Αμερικάνικων «Μαύρων Πλοίων», ήρθε στο προσκήνιο ένας μαχητής, ο οποίος σωριάζοντας πολεμιστές με το αιματοβαμμένο του σπαθί, πήρε το όνομα Χιτόκιρι, ο φονιάς! Η φονική του λεπίδα συνέβαλλε στην κατάλυση της ταραγμένης περιόδου του Μπακουμάτσου και εισήγαγε την εποχή  των μεταρρυθμίσεων, που έμεινε γνωστή ως Μέιτζι. Μετά απ’ αυτό εξαφανίστηκε και με την πάροδο του χρόνου έγινε θρύλος». Το παραπάνω κείμενο υπάρχει στον πρώτο τόμο του Rurouni Kenshin που κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Anubis και δίνει το απαραίτητο στίγμα για την κατανόηση της ιστορίας του Νομπουχίρο Ουατσούκι.

Από την αρχή της ιστορίας βλέπουμε τον Χιμούρα Κένσιν να περιπλανιέται χωρίς κάποιο ιδιαίτερο νόημα διασχίζοντας τα χωριά της Ιαπωνίας. Ο ίδιος έχει πάψει πλέον να θεωρεί τον εαυτό του σαμουράι και ονομάζεται Ρουρόνι (η λέξη αποτελεί εφεύρημα του Ουατσούκι και παραπέμπει στους Ρόνιν, περιπλανώμενοι σαμουράι χωρίς αφέντη). Η περιπλάνησή του θα σταματήσει όταν θα βρει την Καμίγια Καόρου, η οποία αναζητά τον Χιτόκιρι Μπάττοσαϊ. Ο Χιτόκιρι Μπάττοσαϊ είναι ο θρυλικός σαμουράι της εποχής Μπακουμάτσου, που είχε καταφέρει να σκοτώσει μυριάδες εχθρούς και μετά τη λήξη του πολέμου εξαφανίστηκε. Ο Κένσιν –ο πραγματικός Μπάττοσαϊ- παραξενεύεται από τον άνδρα του χωριού που δολοφονεί τους κατοίκους υπό το όνομα του παντοδύναμου ξιφομάχου και αποφασίζει να βοηθήσει την κάτοχο του «ΚΑΜΙΓΙΑ ΚΑΣΙΝ-ΡΙΟΥ ΚΕΝΤΖΟΥΤΣΟΥ ΝΤΟΖΟ» και να ξεδιαλύνει το μυστήριο.

Η εμπλοκή του σ’αυτή την ιστορία θα ξετυλίξει ένα κουβάρι γεγονότων, το οποίο θα του φανερώσει ότι είναι πολύ δύσκολο να θάψεις το παρελθόν σου και να συνεχίσεις τη ζωή σου. Ο ίδιος μάχεται πλέον με το Σακαμπάτο (μονόκωπο σπαθί με την κόψη ανεστραμμένη) έχοντας δώσει όρκο ότι δεν θα σκοτώσει ποτέ ξανά. Ωστόσο, οι εχθροί του θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να ξυπνήσουν τον παλιό εαυτό του, τον Μπάττοσαϊ, μετατρέποντάς τον για μια ακόμα φορά σε αδίστακτο δολοφόνο. Θα καταφέρει να τηρήσει την υπόσχεση που έχει δώσει και παράλληλα να προστατέψει αυτούς που αγαπάει;


Το ωραίο στο έργο του Ουατσούκι είναι ότι καταφέρνει να πλάσσει μία ιστορία που σε κρατάει από την αρχή μέχρι το τέλος καθηλωμένο. Ακόμα και μετά τον θάνατο του Σίσιο Μαμότο και το φαινομενικό χαλάρωμα της πλοκής, βρίσκει έναν νέο τρόπο να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Με την εφεύρεση του νέου εχθρού πετυχαίνει συγχρόνως να επουλώσει οποιαδήποτε λάθη υπήρχαν, δημιουργώντας εν τέλει ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα. Η ιστορία του Κένσιν σου δίνει πάμπολλες πληροφορίες για την Ιαπωνία εκείνη της περιόδου, ενώ πετυχαίνει και την έντονη συναισθηματική φόρτωση, καθώς οι χαρακτήρες κρύβουν από πίσω τους μια μεγάλη ιστορία. Υπάρχει μια εκ βαθέως διείσδυση στα μύχια της ψυχής τους με μοναδικό στόχο την ανάδειξη των κινήτρων τους, μα και την αιώνια πάλη που επικρατεί ανάμεσα στο καλό και στο κακό τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έτσι, βλέπουμε για παράδειγμα τον κεντρικό ήρωα να αμφιταλαντεύεται αμέτρητες φορές μεταξύ του σωστού και του λάθους, του δίκαιου και του άδικου, αλλά και τις ψυχικές μεταπτώσεις που αντιμετωπίζει λόγω του πολύ δύσκολου παρελθόν του.

Επιπλέον, δεν κουράζει τον αναγνώστη με την προσθήκη άχρηστων πληροφοριών και πληθώρα χαρακτήρων που δεν έχουν κάποιον ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από την αρχή μέχρι το τέλος οι βασικοί ήρωες είναι οι: Σάγκαρα Σανόσουκε, Τάκανι Μεγκούμι, Σινομόρι Άοσι, Μιότζιν Γιάχικο, Σάιτο Χάτζιμε, Χιμούρα Κένσιν και Καμίγια Καόρου. Επομένως, το μάνγκα δομείται κυρίως γύρω από τις παραπάνω προσωπικότητες, οι οποίες κάποιες φορές εξαφανίζονται από το προσκήνιο για να δώσουν παραπάνω χώρο σε κάποιους δευτερεύοντες χαρακτήρες.

Το μάνγκα αποτελείται συνολικά από 258 πράξεις και ίσως αυτό να είναι κι ένα από τα μειονεκτήματά του. Από την άλλη μεριά, μπορεί να είναι κι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση το «Rurouni Kenshin», το οποίο κυκλοφόρησε και στη χώρα μας μέχρι τον δέκατο τόμο, είναι ένα μάνγκα που έχει σημειώσει τη δική του ιστορία και πρόσφατα γυρίστηκε και η πρώτη live action ταινία που βασίζεται αποκλειστικά στη ρομαντική ιστορία του Κένσιν. Τον Αύγουστο μάλιστα θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο της η συνέχειά της.