Το Mangaworld24 δημιουργήθηκε με στόχο να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τα άνιμε και τα μάνγκα, δίνοντας λίγο μεγαλύτερη έμφαση στον δεύτερο τομέα. Στη στήλη Retro παρουσιάζονται παλιές σειρές και ταινίες άνιμε που μεταγλωττίστηκαν στα Ελληνικά. Στη στήλη Manga δημοσιεύονται άρθρα με πληροφορίες και παρουσιάσεις μάνγκα. Στις Ανακοινώσεις, ανακοινώσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του ιστολογίου και το περιεχόμενό του. Στις Ταινίες δημοσιεύονται παρουσιάσεις ταινιών είτε άνιμε είτε live action, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην παρουσίαση της πλοκής και των χαρακτήρων. Στη στήλη Gaming αναρτώνται πληροφορίες σχετικά με βιντεοπαιχνίδια που είναι επηρεασμένα από μάνγκα-άνιμε και τέλος στη στήλη Anime γίνεται μια προσπάθεια να μαζευτούν σειρές άνιμε που έχουν κυκλοφορήσει στα Ελληνικά, ώστε να δημιουργηθεί ένα portofolio και ταυτόχρονα δημοσιεύονται και κείμενα σχετικά μ’ αυτές όπως εδώ.

Ετικέτες

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί σταμάτησε η προβολή του One Piece στη χώρα μας;


Εδώ και καιρό ήθελα να γράψω ένα κείμενο που θα εξηγεί γιατί μια τόσο δημοφιλή σειρά έπαψε ξαφνικά και χωρίς ουσιαστική ενημέρωση να προβάλλεται στο παιδικό πρόγραμμα του καναλιού Alter.
«Ο Ντρέικ και το κυνήγι του θησαυρού» που ήταν η ονομασία του One Piece για τη χώρα μας σταμάτησε να μας συντροφεύει τα πρωινά εξαιτίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, το οποίο θεώρησε ότι το διάσημο anime προάγει τη βία και δεν ενδείκνυται για προβολή κατά τη διάρκεια της παιδικής ζώνης. Το anime διακόπηκε όταν είχε φτάσει στο επεισόδιο νούμερο 105. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρα από τις σκηνές βίας, στην απόφαση του Ε.Σ.Ρ. αφήνονται αιχμές ουσιαστικά και για την κακή μεταγλώττιση, η οποία «μπορεί να βλάψει την πνευματική ανάπτυξη των ανηλίκων».
Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στην Ινδονησία, όπου ο αντίστοιχος θεσμός είχε αποφασίσει ότι το πρόγραμμα δεν έπρεπε να προβάλλεται στην παιδική ζώνη. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στον Καναδά, η σειρά προβλήθηκε με αρκετά κομμένα μέρη και επεξεργασία στο σενάριο με αποτέλεσμα να μην έχει την ανάλογη απήχηση, αλλά και να αποσπάσει πολλές αρνητικές κριτικές. Ωστόσο, το 2007 η εταιρεία Funimation Entertainment αποφάσισε να πάρει τα πνευματικά δικαιώματα του One Piece και να παρουσιάζει το τηλεοπτικό Ιαπωνικό προϊόν χωρίς καμία παρέμβαση.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικότερα την απόφαση του Ε.Σ.Ρ. :

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑ∆ΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

Α Π Ο Φ Α Σ Η

Αριθ. 370/4.11.2003

Σήµερα  ηµέρα  Τρίτη4 Νοεµβρίου2003 και  ώρα11:00 το Εθνικό  Συµβούλιο  Ραδιοτηλεόρασης  συνήλθε  σε  συνεδρίαση,  στην οποία  παρέστησαν  ο  Πρόεδρος  του  ΕΣΡ  Ιωάννης  Λασκαρίδης,  ο Αντιπρόεδρος  ∆ηµήτριος  Χαραλάµπης  και  ταµέλη  Εύη  ∆εµίρη, Γιάννης  Παπακώστας,  Ίριδα  Αυδή-Καλκάνη,  Ροδόλφος  Μορώνης, Αργύριος Καρράς.

Iστορικό-Νοµική θεµελίωση

1.  Το  Εθνικό  Συµβούλιο  Ραδιοτηλεόρασης  ασχολήθηκεµε  την  υπό  του τηλεοπτικού  σταθµού ALTER CHANNEL – ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. ενδεχοµένη παραβίαση της ραδιοτηλεοπτικής νοµοθεσίας.

2.  Η συζήτηση της υποθέσεως πραγµατοποιήθηκε την 4η Νοεµβρίου2003.

3.  Το Συµβούλιο έλαβε υπόψη του τις ακόλουθες διατάξεις:

I.  Το  άρθρο15 παρ. 2  του  Συντάγµατος,  κατά  το  οποίον  η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άµεσο έλεγχο του κράτους.  Ο  έλεγχος  και  η  επιβολή  των  διοικητικών  κυρώσεων υπάγονται  στην  αποκλειστική  αρµοδιότητα  του  ΕΣΡ  που  είναι ανεξάρτητη  αρχή  όπως  ο  νόµος  ορίζει.  Ο  άµεσος  έλεγχος  του κράτους έχει σκοπό τηνµετάδοση προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθµης των προγραµµάτων που  επιβάλλει  η  κοινωνική  αποστολή  της  τηλεόρασης  και  η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, καθώς και το σεβασµό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της
νεότητας.

II.  Το άρθρο3 παρ. 1 του Ν. 1866/1989, κατά το οποίο το ΕΣΡ ασκεί τον  άµεσο  έλεγχο  του  κράτους  επί  της  ραδιοφωνίας  και  της τηλεοράσεως,  προκειµένου  να  εξασφαλισθεί  η  ποιότητα  των προγραµµάτων, σύµφωναµε το άρθρο15 παρ. 2 του Συντάγµατος.

III.  Το άρθρο8 παρ. 1 του Π. ∆/τος100/2000, κατά το οποίον οι  τηλεοπτικοί φορείς οφείλουν να µη µεταδίδουν προγράµµατα, τα οποία ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τη σωµατική, πνευµατική, ή ηθική  ανάπτυξη  των  ανηλίκων  και  ιδίως  προγράµµατα  που περιέχουν σκηνές άσκοπης βίας, χωρίς να είναι αναγκαίο για την πληροφόρηση του κοινού για κάποιο γεγονός.

IV.  Τα άρθρα9 παρ. 3 και10 παρ. 1 του Κανονισµού2/ 1991 του ΕΣΡ,  κατά  τα  οποία  οι  εκποµπές  δεν  πρέπει  να  περιλαµβάνουν προγράµµατα  τα  οποία  ενδέχεται  να  βλάψουν  σοβαρά  τη σωµατική,  πνευµατική  ή  ηθική  ανάπτυξη  των  ανηλίκων  και ειδικότερα  προγράµµατα  που  περιέχουν  σκηνές  άσκοπης  βίας. Σκηνές βίας δικαιολογούνταιµόνον εάν και στοµέτρο που είναι αναγκαία  συστατικάµέρη  της  δραµατικής  ή  ενηµερωτικής εκποµπής  στην  οποία  ανήκουν.  ∆εν  επιτρέπονται  όταν παρεµβάλλονται  κυρίως  για  να  δηµιουργήσουν  έξαψη  στον τηλεθεατή ή ακροατή.

V.  Το άρθρο4 παρ. 1 στοιχ. β και ε του Ν. 2863/2000, κατά το οποίον το ΕΣΡ ελέγχει την τήρηση της ραδιοτηλεοπτικής νοµοθεσίας και επιβάλλει τις νόµιµες κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο4  παρ. 1 του Ν. 2328/1995.


Αιτιολογικό

Εν προκειµένω εκ των στοιχείων του φακέλου, των ενώπιον του Συµβουλίου τούτου ισχυρισµών του εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθµού ALTER CHANNEL και της παρακολουθήσεως της κατωτέρω εκποµπής αυτού προέκυψαν τα ακόλουθα:  Κατά την 23ην Ιουλίου2003 µεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθµό από της10ης έως της 11ης ώρας  η  παιδική  εκποµπή  κινουµένων  σχεδίωνµε  τον  τίτλο «ΝΤΡΕΪΚ  ΤΟΚΥΝΗΓΙ  ΤΟΥ  ΘΗΣΑΥΡΟΥ». Η  εκποµπή  κατά  την10:25 ώρα  είχε  βίαιο περιεχόµενο και ειδικότερα  εµφανίστηκε ο πρωταγωνιστής Ντρέϊκ, χτυπηµένος και µατωµένος, ενώ συγχρόνως προσπαθούσε να βγάλει αιχµηρά αντικείµενα που είχαν καρφωθεί στο σώµα του.  Κατά τη στιγµή αυτή προβλήθηκαν και σταγόνες αίµατος.  Πρόκειται περί εκποµπής, η οποία είχε το ως άνω βίαιο περιεχόµενο, το οποίο ήταν ακατάλληλο για παιδική εκποµπή. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω εκποµπή µπορούσε να βλάψει σοβαρά την πνευµατική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων. Για την εν λόγω εκτροπή ενδείκνυται όπως επιβληθεί στον τηλεοπτικό σταθµό η κύρωση της συστάσεως, µε απειλή άλλων διοικητικών κυρώσεων.

Για τους λόγους αυτούς
Το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης

Επιβάλλει  στον  τηλεοπτικό  σταθµό  ALTER CHANNEL –  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε.   τη διοικητική κύρωση της συστάσεως όπως µη µεταδίδει σε ζώνη παιδική τηλεθέασης προγράµµαταµε σκηνές άσκοπης βίας, µε απειλή επιβολής άλλων διοικητικών κυρώσεων.  
Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δηµοσιεύθηκε κατά την 4η Νοεµβρίου2003.

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ρ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΑΣΚΑΡΙ∆ΗΣ».